top of page

Jóhumorú önismeret #5

Frissítve: 2021. márc. 10.

Tudatos tartalomfogyasztás


Ha gyakran hallunk valamit, képesek vagyunk elhinni, legyen bármilyen valótlanság is, pusztán azért, mert elégszer elismételték. A hiszékenység tévút, időrabló zsákutca, ahogy a merev, zárt gondolkodás is. Hogy tudunk hát eligazodni a minket körülvevő sebesen száguldó információ sztrádán? Mennyire valóságos a virtuális világ?

Egyéni felelősségünk és mindannyiunk érdeke a saját éleslátásunk, hitelességünk.

Napjainkban a 'virtuális valóság' magában hordozza az információ korlátlan áramlása mellett a valóság torzításának és a manipulálásának lehetőségét. Gyakran találkozunk hamis, valótlan információval, ami sokszor nagy népszerűségnek örvend, ezért érdemes ébernek lennünk, hogy milyen információval tápláljuk az elménk, ami az adatfeldolgozást követően hat a világképünkre, gondolatainkra, érzelmeinkre és cselekedeteinkre.


Megfigyelted már, hogy milyen hatással van rád az információ, amit befogadsz? Hogy építő vagy romboló jellegű-e?

Érdemes elidőzni itt egy kicsit. Tapasztaltad már, hogy amikor csak úgy szörfözöl valamilyen közösségi médián, akkor ahelyett, hogy feltöltődnél, mintha végül kevesebb energiád lenne? Egyszerűen nem érezzük jól magunkat miatta! Elkezdett foglalkoztatni, hogy vajon mitől?!


A személyes jól-létünk gyerekkorunktól kezdve három alapvető pszichológiai szükséglet, az autonómia, a kompetencia és a kapcsolódási igény kielégítettségén alapszik.* Vágyunk arra, hogy irányítsuk az életünket, önállóak legyünk és kapcsolatban legyünk másokkal és amikor ezek teljesülnek, akkor motiváltak és boldogok vagyunk.


Több közösségi média mintha ezen alapvető szükségleteinket célozná, hiszen lehetőséget ad arra, hogy másokkal kapcsolódjunk, kifejezzük önmagunkat. Mitől lehet akkor, hogy mégsem érezzük magunkat motiváltnak vagy boldognak az oldalakon való böngészés után?

Személy szerint azért, mert értékesítési folyamatban találom magam, ahol folyamatosan versengenek termékek, szolgáltatások a figyelemért és felhasználói szokásaim révén vál(hat)ok magam is áruvá.


Ezek a fórumok, mintha az alapvető szükségleteink táplálása helyett, inkább hiány állapotot teremtenének. A hamis népszerűségi versengés és a végeláthatatlan értékesítési helyzetek révén valójában mindhárom pszichológiai alapszükséglet csorbát szenved, ami csökkenti a motivációt és az általános elégedettséget.


A kapcsolódási igény kielégítése együttérzést, egymásra figyelést, bizalmat hordoz magában. A kompetencia a hozzáértést, az autonómia pedig önmagunk és mások önállóságának elismerését és tiszteletben tartását is jelenti. Olyan módon fordulunk a külvilághoz, amit önmagunknak is kívánunk. Képzeld el, hogy miben lenne más az élet, ha napról-napra növekvő együttes megbecsülésben és jóindulatú partneri emberségességben élnénk?


Esténként, amikor a napi teendők végeztével szabadon maradó idődet arra szánod, hogy ‘kikapcsolódásként’ vagy ‘időtöltésként’ csak úgy böngéssz a közösségi média vagy tartalomszolgáltató oldalakon, emlékezz, hogy


azt táplálod, odamegy az energiád, ahova a fókuszod teszed.

Tudtad, hogy az erőszakos jeleneteket bemutató műsorok, videojátékok, negatív emberek társaságának utóhatása további másfél órán keresztül érzékelhető a tested energiájában?



Mi lenne, ha ezentúl tudatosan választanád meg, hogy milyen tartalmat fogyasztasz, ahelyett, hogy az értékesítésre optimalizált algoritmusokra bíznád azokat?! Mi lenne, ha inkább fokozatosan önvalód és a tudatosságod fejlesztésébe fektetnéd ezt az energiát? Első hallásra bizarrul hangozhat, talán mégis megér egy próbát! És tartsd szem előtt a fokozatosságot, legyél elfogadó önmagaddal, hogy a saját magad módján növekedj!


Használhatod az időt megbízható forrásból származó valódi bölcsesség megismerésére, vagy önmagad megtapasztalására, kiteljesítésére, a tudatot fejlesztésére, az általános jól-lét javítására, a tested lazítására és kondíciód fejlesztésére is, ezek révén az elméd, a lelked és tested egységben, harmóniában kezd el működni és folyamatosan fejlődsz.


Próbáld ki és tapasztald meg!




Ezek a tevékenységek egy idő után szinte önműködővé válnának és egyre nagyobb boldogságot, teljességet és általános elégedettséget élsz át, aminek a nyomán a napi teendőid elvégzése is egyre könnyebbé válna és egyre magasabb energiaszinten élnéd az életed? És teljesen rendben van, ha a régi rutin kísértése időről-időre rád talál. Emlékezz rá, hogy hibázni is ér, természetes része az életnek, tanulhatunk belőle, így fokozatosan meghaladjuk korábbi tudatszintünket. Légy türelmes és együtt érző magaddal, így egyre könnyebben és egyre tovább jutsz. Kalandra fel!


A te életed, a te időtlen üzeneted a világban.

Végezetül még egy kérés! Légy tudatos a tartalomgyártásban is!


A mostani járvány idején, többet tartózkodunk otthon, ezáltal megnőtt a közösségi média fogyasztás is. Talán még hangosabbá vált az egymásra figyelés, az összetartozás igénye, mint korábban. Hogy hamis és hiú hatásvadászat helyett hiteles hangokat halljunk!


Figyeld meg, hogy milyen szándékkal osztasz meg információt! Mi az üzeneted forrása? Milyen hatást kelt az olvasóban? Értékesítesz vagy értéket teremtesz? Milyen egyetemes érték terjedésében szolgálsz példaként?


*Self-determination theory – SDT; magyarul: önmeghatározás-elmélet, egy pszichológiai elmélet, amelyet Edward L. Deci és Richard Ryan dolgoztak ki.

123 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page