top of page

Jóhumorú önismeret #4

Az egyensúly érdekében haladj előre


Ha te is biciklizel, akkor biztosan ismered, hogy amikor az úton egy előtted álló akadállyal találkozol, amit szeretnél kikerülni, akkor a tekinteted sosem az akadályon tartod, mivel ebben az esetben, pontosan belehajtanál, ehelyett azt az utat figyeled, amerre menni szeretnél.


Hasonlóképpen így van ez az élet más területein is, ahova a figyelmedet helyezed, oda teszed az energiád is, arra haladsz tovább. Amilyen hiedelmeket, gondolatokat, érzéseket helyezel fókuszba, azok hatnak általános érzelmi állapotodra, jól-létedre, önmagadról és a világról alkotott nézetedre és az energia szintedre.


Mindannyian tudjuk, hogy teljesen más hatása van a negatív és a pozitív érzelmeknek. Vajon, hogy lehetséges az energiaszint átkalibrálása, a fókusz áthelyezése természetes módon?


Valamennyi érzelemnek jelentősége van az életünkben a személyiségfejlődésünk során. Éppen ezért fontosnak tartom kiemelni, hogy az érzelmek minél teljesebb spektrumát képesek vagyunk átélni, anélkül, hogy ragaszkodnánk hozzájuk, annál inkább a lét könnyedségében találjuk magunkat és egyre inkább felismerjük, hogy szabad akarattal rendelkezünk, így saját magunk formáljuk a valóságot. A kérdés az, hogyan?


Az utóbbi évtizedekben egyre több olyan tudományos felfedezéssel gazdagodtunk, mind a pszichológia, a neuroimmunológia, a neuroplaszticitás vagy az epigenetika területén, amelyek mind a tudat végtelenségében rejlő új, ismeretlen lehetőségek felfedezésére irányulnak. Többek között, a pszichológia egyre inkább az erősségeken alapuló megközelítést preferálja, szemben a betegség vagy hiányállapot megjavítására való törekvés helyett, ami természeténél fogva a ‘betegséget’ vagy ‘hiányállapotot’ helyezi fókuszba, így egy szűkebb mezsgyén vizsgálódik, miközben az egyén személyiség fejlődését tűzi ki célul.



A betegség hiánya önmagában nem eredményezi a jól-lét meglétét.

Ha benne vagy, most próbáljunk ki valamit. Figyeld meg, hogy milyen testérzetek, gondolatok, érzések, hiedelmek merülnek fel benned a következő két kérdés nyomán.


Nézd meg mi történik, ha arra a kérdésre keresed a választ, hogy miért érzed magad rosszul?


És most kérdezd meg magadtól,


hogy lehetsz egyre boldogabb és boldogabb?

Mennyivel más módon hat a két kérdés? Ugye?


Bármilyen kérdést tegyünk is fel, az elménk egészen addig kutat, míg választ talál. Éppen ezért fontos emlékeztetni magad, hogy ha azt keresed mi a baj, mi romlott el vagy mitől nem működik valami, akkor a fókuszod a problémákra helyezed és ilyen módon egy végtelen negatív spirálban találhatod magad.


Mivel azt üzened magadnak, hogy akkor leszel jól és majd akkor lesz jobb, ha valami a jövőben bekövetkezik, így megfosztod magad a jelen állapotod teljességének megélésétől. Igen, beleértem az olyan negatív érzelmeket is, mint a fájdalom, a félelem, a sóvárgás, a harag, ha éppen azok bukkannak fel benned. Ezek az érzelmek múlandóak, attól válnak tartóssá, ha azonosulsz vagy tagadod őket. A trükk az, hogy gyakran úgy adunk energiát ezeknek az érzelmeknek, hogy valójában épp az ellenkezőjére vágyunk.


Találkoztál már azzal, amikor megosztottad a fájdalmad vagy aggodalmad valakivel, pl. amikor elveszítetted a munkád és az illető valami olyasmit válaszolt, hogy

‘Aha, kemény, de legalább nem kell korán kelned reggel’

vagy

‘Nézd a dolgok jó oldalát!’.


Hallottad már ezeket a válaszokat? Vagy épp saját magadnak mondtál valami hasonlót? Emlékszel milyen érzést keltett benned?


Ez furán hangozhat, de a negatív érzelmek negligálása távolról sem jelent pozitív érzelmi állapotot. Sőt! Hogyan is hatnak az érzelmeink?


Ha valami 'kedvezőtlen' dolog történik, akkor anélkül, hogy azonosulnál a kellemetlen érzés mögötti hiedelemmel, pl. egy áldozati szereppel: 'miért mindig velem történik ez?!', és máris automatikusan elárasztana a hiedelmet alátámasztó érzések és gondolatok hada, csak hagyd az érzést megjelenni és elillanni. Ha mégis előfordul, hogy egy negatív érzelmi-gondolati cunami közepén találod magad, ilyenkor elegendő, ha veszel 3 mély lélegzetet és figyelmedet a légzésedre összpontosítod.


Így 'meglovagolhatod a hullámokat', és lehetővé teszed, hogy a negatív érzelmekből is fejlődj és egy tudatosabb nézőpontból lásd önmagad és a hullámokat.

Figyeld meg, hogy az életedben elférnek-e az örömteli és felemelő érzések, csakúgy mint a nehéz és szorító érzések! Esetleg száműzted valamelyiküket az életedből?


Váratlan élethelyzetek bármikor előfordulhatnak az életünkben, elég, ha csak a jelenlegi pandémia helyzetet említjük, nincs ráhatásunk arra, hogy milyen megszorításokat hozott a járvány, azonban abban szabadságunk van, hogy személyesen hogyan reagálunk erre a körülményre a mindennapokban.


Éppen ezért fontos, hogy mi a jellemző érzelmi állapotunk, hiedelmünk és világképünk, amiből kiindulnak cselekedeteink, további gondolataink és érzéseink. Hiszen ezek mentén éljük a mindennapjainkat és minél többet ismétlünk valamit, annál inkább szokássá válik. Épp olyan ez, mintha különböző színes szemüveg lencséken keresztül néznénk a világot. Számít, hogy mennyire tiszta és nyitott a te saját szubjektív nézőpontod, amin keresztül érzékeled a valóságot! Így akár azt is felismered, hogy az életed kellemetlen eseménye vagy körülménye biztosan más, mint amire vágysz, a te javadat szolgálja, a tudatfejlődésedet segíti elő.


A negatív érzelmek meghaladása erősíti a megküzdési képességünket az élet viszontagságai közepette, a pozitív érzelmek és erősségeink táplálása révén pedig egyre növekszünk és fejlődünk, haladva a kiteljesedés útján.

Valahogy úgy írnám le ezt az egyensúlyi helyzetet, mintha egy külső megfigyelője és tere lennék a bennem megjelenő érzelmeknek. Így mintha állandósulna egy belső derűs, békés és örömteli állapot, amiben elférnek, a nehezebb és a könnyedebb életkörülmények is.

Amikor nehezebb gondolatok, érzelmek kavarognak bennem, akkor a leggyakrabban ehhez a belső béke állapothoz kapcsolódok, ide helyezem a fókuszt, miközben a negatív érzelmek és gondolatok a maguk tempójában tovaúsznak, akárcsak a felhők a kék égen.


Ha azt kérdezed, hogyan? Hát van egy jó hírem! Több lehetőség is van, mint képzelnéd! Azon túl, hogy a légzésedre helyezed a figyelmed, a mentális, érzelmi, pszichológiai, spirituális, fizikai állapot vagy a környezethez kapcsolódáson keresztül erősíthetjük az egyensúlyi állapotot, mivel ezek mindegyike hat a személyes jól-létünkre.


Ha például tehetetlennek, fásultnak érzed magad, olyankor megteheted, hogy elkezdesz agyalni, hogy mi töltene fel, de mi lenne, ha ilyenkor megmozgatnád a tested, ami által a gondolkodásod is élénkülni fog, ami hat az érzelmi állapotodra is és máris további ösztönzőket aktiváltál az egyensúly eléréséhez. Én az aktuális érzelmi állapotomtól függően, van hogy

  • meditáció,

  • zene (hangdrum),

  • napló- vagy szabad írás,

  • kreatív alkotás (festészet),

  • mozgás (séta, kardio edzés, biciklizés, jóga, tánc, stb.),

  • a természethez való visszatérés (vízpart, erdő, hegyek, napfelkelte, naplemente)

és van, hogy egy csésze kávé szürcsölése révén tudom újra előhívni ezt a belső békés, pozitív állapotot. Bármelyiket szívből ajánlom.


Kísérletezz bátran, hogy megtaláld azt, ami számodra leginkább működik.

Ezen a ponton, ha megengeded még egy dologra felhívnám a figyelmedet. Bárhol is jársz a saját kiteljesedésed útján, valószínűleg már sokat tettél a személyes növekedésedért, amiért talán minden nap hálás is vagy magadnak és mindazoknak, akik a fejlődésedhez hozzájárultak. Akár igen, akár ez az első alkalom, most szánj egy kis időt rá, hogy megköszönd az önmagadba fektetett munkád és minden támogatást, ami körülvesz.

Emlékezz rá, hogy elménk a boldogság és a jó kapcsolatok kialakítására törekszik és ehhez rendelkezik azzal a ragyogó adottsággal, hogy képes múltbeli beidegződéseket felülírni, új idegpályákat és mintázatokat alkotni. Teljesen más irányban kezdünk el gondolkodni, ha előre mutató, fejlődési fókusszal élünk és fordulunk a mindennapokhoz.

Tegyél egy próbát!

Neked miben hoz mást ez a megközelítés?


14 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page